Böjt program

A Tisztító kúra programja

7 óra ébredés A böjtben általában 7 órakor kelünk.
7-9-ig reggeli tisztálkodás, beöntés, közben testsúlymérés, olajrágás, száraz ledörzsölés, vérnyomásmérés A reggeli tisztálkodás részeként a beöntést is elvégezzük. Fontos, hogy a száj nyálkahártyán kiválasztódó méreganyagokat eltávolítsuk az olajrágással, a nyelvet is letisztítsuk lehetőség szerint nyelvkaparó segítségével. Zuhanyozás előtt a bőrt dörzsikével szárazon ledörzsöljük. Lúgosító, bázispor fogyasztása ital formájában
8.45 reggeli bemelegítő mozgás 9 óra körül tea előtt beiktatunk egy kis reggeli bemelegítő mozgást a teraszon, vagy a harmatos füvön.
9 óra gyógytea ivás A reggeli tea többféle gyógynövényből összeállított tisztító teakeverék. Előtte 1-1 kiskanál Flavonmax lekvárt kapnak a vendégek, vitamin és ásványi anyag pótlásként. (a nap egyik fénypontja!)
10-11 mozgásprogram
ez lehet jóga,
vagy Pilates torna,
esetleg izomkontroll
vagy egyéb erősítő testmozgás
A mozgásprogramok leírását ld. A Böjt menüpont alatt. Jóga esetében a foglakozás mi. másfél órát vesz igénybe, ekkor a reggeli  tea fél 9-kor  kezdődik
11 óra gyümölcslé ivás A délelőtti frissen préselt, hígított gyümölcslé almából, grappe fruit-ból, és szőlőből készül. A levek és gyógyteák mellett citrommal ízesített, tisztított vizet fogyasztanak a vendégek. A nap folyamán bármikor sor kerülhet a lúgosító bázis ital fogyasztására is a böjtölő állapotától  függően.
12-14 gyalogtúra a környéken A dél körüli időszak ideális a gyalogtúrázásra. Naponta más-más részét ismerjük meg a minket körülvevő gyönyörű tájnak, műemlékeivel, és a szépen felújított régi épületekkel.
14 óra zöldség lé ivás Ebédidőben frissen préselt hígított zöldséglevet kínálunk változatosan elkészítve, leveles saláták, cékla, sárgarépa, zeller, lila káposzta, paprika, paradicsom, homoktövis, sütőtök felhasználásával. A zöldségek és gyümölcsök egyaránt ökológiai termesztésből származnak.
14.30-17 ágynyugalom májpakolással A délutáni hosszú piheőre nagy szüksége van a szervezetnek böjt idején. Ezt az időszakot ajánlatos ágyban tölteni, lehetséges a szabadban pihenve is. Közben meleg vizes tömlővel májpakolást alkalmazunk a máj méregtelenítő munkájának támogatására. A meleg és a fekvő helyzet a máj vérkeringését fokozza.
17 óra gyógytea ivás A délutáni tea naponta másféle (finomabb!) gyógyteából készül, közben a nap második fénypontja, a kiskanál méz elfogyasztása. Délután kapnak a vendégek 1 db Kálcium-Magnézium tablettát.
18-20 téma megbeszélések
Lehetnek itt is vagy szabad program
19.30 óra „zöldségleves” fogyasztása Az esti leves többféle zöldségből só nélkül készült zöldségfőzet szűrt leve. Ebből tetszés szerinti mennyiséget fogyaszthatnak a vendégek különféle ízesítésekkel.Célja főként az ásványi anyagok pótlása.
20-22 óra szauna, meditáció vagy esti beszélgetések, előadások, ezoterikus témákban ajánlott DVD-k, vagy művészfilmek közös megtekintése. Meditáció. Az esti programok a szerint alakulnak, hogy aznap este  szaunáztunk-e vagy sem. Szauna utánra nem tervezünk inkább meditációval zárjuk a napot. A téma megbeszélések a méregtelenítés, a böjt, az egészséges táplálkozás és életmód tárgy köréből adódnak. Némely csoportoknál spirituális témák is lehetnek.
22 óra a lefekvés ideje Legkésőbb 22 órakor, a megfelelő éjszakai nyugalom érdekében.

 „ Szóböjt” igény szerinti visszavonulás
Bárki, bármikor saját igénye szerint vehet részt az ajánlott programban. Fix idők a közösen elfogyasztott levek és teák, erre mindenkit kérünk, hogy pontosan jelenjen meg. Egyébként a külön séta, elvonulás, pihenés, szabadprogram bármikor beiktatható.

Gyógyfürdő: heti 1 alkalommal Sárváron, főként rossz idő esetén szoktuk igénybe venni
A gyógyfürdőzés fakultatív program lehetőség, nagyon jól illeszkedik a böjtbe, a vendégek igénye szerint megoldható a 80 km-re levő sárvári gyógyfürdőben.

Fürdőzés a Balatonban
Évszaktól és időjárástól függően a zánkai strandon napfürdőzünk és megmártózunk a Balatonban (szintén igény szerint)

Különböző típusú böjtkúráink

Igyekszünk a sokféle igénynek minél inkább megefelelni, ezért több fajta kúra lehetőséget alakítottunk ki a jövő évtől kezdődően.

  1. A leggyakoribb, bárkinek ajánlható az egy hetes, fenti program szerint zajló kúra, melyben a mozgásprogram jóga vagy Pilates foglakozás. Ezekben a csoportokban kezdő és visszatérő böjtölők egyaránt részt vesznek. A következő évi kúraidőpontokat decemberben jelentetjük meg a honlapon, melyre előzetes jelentkezéssel akár azonnal be lehet regisztrálni. Ez még nem jelent elkötelezettséget, csupán egy szándékot jelez. Január végétől emlékeztetőt küldünk a bejelentkezetteknek, hogy küldhetik a szükséges dokumentumokat, és az átutalást. Az előleg megérkezése után válik a helyfoglalás véglegessé. A honlapon a jelentkezés webshop szerűen működik. Pontosan látható a bejelentkezettek és az elfogadottak számának alakulása a 10 férőhely vonatkozásában. A jelentkezéseket csak ezen a rendszeren keresztül tudjuk elfogadni minden csoport esetében.
  2. Öt napos kúrák azoknak ajánlhatók, akik még nem böjtöltek, és inkább rövidebb kúrában szeretnék megtapasztalni a böjt hatásait. Választhatját az öt napos csoportot a kevesebb szabadidővel rendelkezők, vagy anyagi megfontolásból is. A hosszú túrás böjtöt tervezzük 5 és 7 napos változatban is.
  3. A három napos kúrák kismamák számára lettek elindítva, de egyéb böjtölőink körében is népszerű. Szívesen választják a kezdő böjtölők is, ha nagyon tartanak a böjt „nehézségeitől”, akik így indultak annak idején, ma már egy hetes csoportokba járnak!-ezzel bíztatni szeretném a kezdőket. Ajánlom továbbá a nagyon vékony tastalaktuaknak(ha valaki kimondottan sovány), akiknél lényeges, hogy ne veszítsenek sokt a testúlyukból, de nem akarnak lemondani a böjt élményéről.
  4. Házunk specialitása az úgynevezett hosszú túrás böjtölés. Ezt két változatban, 5 napos „csendes”, meditatívabb csoportban, és 7 napos normál kúrákban tervezzük a 2013-s évtől. A hosszú túrás böjtölés azt jelenti, hogy fokozatosan növelve a napi mennyiséget 25-30 km-t megyünk naponta 9-től délután 6 óráig, közben pihenőkkel. A hét során minden második napon hosszabban túrázunk, a közbeeső „ pihenős” napokon pedig csak rövidebb túrák vannak, viszont jógafoglakozás, hosszabb beszélgetések az elméleti témákban, és egyéb lazító, „szépészeti” programok vannak beiktatva. Ennek a módszernek az előnye, hogy a hosszú gyaloglás során nagyon jól tisztul a szervezet, a méreganyagok gyorsabban kiválasztódnak, a legkevesebb krízis tünet ezekben a csoportokban fordul elő. A táj szépségeinek a megismeréséhez, élvezetéhez is a legjobb lehetőség. Akinek jelentős túlsúlya van, vagy mozgásszervi problémái, nem ajánljuk ezeket a kúrákat. Inkább visszatérő böjtös vendégeink szokták igényelni, a kezdőknek érdemesebb először a normál csoportban megtapasztalni a böjtölést.

A kúrákhoz tartozó programok

1. MOZGÁS

A kúrák szerves részét képezik a mozgásprogramok, melyek nagyon fontosak a méregtelenítés elősegítése, az alapanyagcsere szintjének megőrzése (jojó-effektus kivédése), a jó közérzet biztosítása szempontjából. Változatos, mindenki számára könnyen követhető mozgásprogramokat ajánlunk, kúránként más-más fő mozgásprogrammal, e szerint is lehet választani a kúra időpontját.
Minden kúra idején közös program a napi két órás könnyű gyalogtúra a környező dombokon, csodálatos természeti környezetben.
Turnusonként változó mozgásprogramok: jóga, Pilates torna, ritkábban izomkontroll és Szücsi-torna. Olykor az öt tibeti rítus elsajátítására is sor kerül.

Jóga: A jóga jótékony hatása évezredek óta ismert. Fejleszthető vele erőnlétünk, önuralmunk, és a közérzetünket is magasba lendíti.

jóga gyakorlásával megismerjük testi működésünket, bennünk zajló élettani folyamatokat, ezáltal segítséget nyújt egészségünk javítása érdekében. Segít elmulasztani a hát- és nyakfájást, fejfájást, álmatlanságot, javít a rossz emésztésen, szorongáson, magas vérnyomáson és fogyókúra esetén is igen hatásos. Hatással van külsőnkre, a bensőnkre, a lelki és szellemi egyensúlyunkra.
Különféle testpózokat, ászanákat végezve az egész test át van dolgoztatva. Izmok nyújtás – lazításával javítjuk a testtartást, gerinc rugalmasabb lesz, vérkeringés normalizálódik, az emésztő és kiválasztó rendszer működését is serkenti. Hozzákapcsolt helyes légzés technikával eredményesebbé tehető a folyamat és a koncentráló képesség is fejleszthető. Végül a relaxáció az, ami teljes ellazulást ad.
A jógát bárki gyakorolhatja, hogy segítsen önmagának harmonikusabb, boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet teremteni.

Kevésbé ismert mozgásprogramok:

  • Izomkontroll: Thomas Hanna amerikai gyógytornász által kidolgozott módszer. A folyamatos stressz-hatásokra kialakuló izomgörcsök és feszültségek, tartási rendellenességek oldására, a mindennapi derék, hát, nyak, váll, stb. fájdalmaktól való megszabadulásra alkalmas módszer. Mindenki számára ajánlható speciális „gyógytorna”- betegség megelőzés, vagy gyógyítás céljából.

2. MASSZÁZSOK

Gyógy masszőr által végzett teljes test masszázs, részleges, probléma orientált masszázs, ízületek kimozgatása.

  • Reflex masszázs (talpmasszázs)
  • Nyirokmasszázs ( méregtelenítés, immunerősítés)
  • Mélytisztító arckezelés, masszázs és diagnosztika (belső problémák feltárása)

3. SZAUNA

A házban kialakított bio-szauna (max. 85 fokra fűtött) a kúrák során más naponta a program részét képezik. Szauna közben zuhanyozási lehetőség, pihenés a szabadban elhelyezett pihenő-fekvő ágyakon.

4. FIZIO-TERÁPIÁS KEZELÉSEK

Mágnes-ágy használata a kúrák során folyamatosan, ingyenesen rendelkezésre állnak. Segítői a tisztító folyamatoknak, relaxációnak.